Naționalismul vaccinării, pericolul care paște Europa! Într-o perioadă în care omenirea pare a-și fi pierdut busola încrederii, un nou conflict riscă să arunce în aer legăturile dintre națiuni. Cea mai cruntă bătălie se dă pentru supraviețuire, iar UE este decisă să ducă la un nou nivel războiul cu AstraZeneca.
Decizia Bruxellesului de a nu livra către Marea Britanie vaccinurile AstraZeneca produse în fabricile din spațiul comunitar a șocat Londra.
Potrivit secretarului de stat britanic pentru Asistență socială, Boris Johnson îi va contacta pe liderii UE în următoarele zile. Premierul britanic încearcă să prevină „naţionalismul vaccinării”. Despre un astfel de pericol se vorbește în Regat. Helen Whately confirmă că există „speculaţii, unele supoziţii şi un element de retorică” în jurul exportului de vaccinuri AstraZeneca din Uniunea Europeană în Marea Britanie.
Whatley a declarat pentru BBC că este important ca UE „să nu urmeze acest naţionalism sau protecţionism al vaccinului. „Ne aşteptăm ca Uniunea Europeană să-şi respecte angajamentele şi sunt sigură că prim-ministrul va fi în contact cu omologii europeni. Dar, nu cred că această dezbatere ajută pe cineva”, spune Whatley.
„Ceea ce contează pentru toate ţările este să obţină vaccinul, să-l transporte şi să-şi imunizeze populaţia” – Helen Whatley, secretar de stat pentru Asistență socială
Joi, C.E. se va întruni pentru a discuta o posibilă înăsprire a restricţiilor de export aplicate vaccinurilor din blocul comunitar.
Această ultimă luare de poziţie vine după ce UE a acuzat compania AstraZeneca de faptul că nu a reuşit să livreze dozele promise, în special pe cele produse în Marea Britanie. Uniunea Europeană acuză că Marea Britanie a exportat 0 doze către blocul comunitar. În acelaşi timp, Regatul Unit a beneficiat de 10 milioane de doze provenite din Europa! De altfel, nu mai departe de săptămâna trecută Ursula von der Leyen (președintele C.E.) a ameninţat că va înăspri restricţiile de export. Trimiterea a fost clară, către AstaZeneca şi Marea Britanie.